Lerarenopleiding


 

Critical Alignment Yoga opleiding

Critical Alignment Yoga (CAY) is opgericht door Gert van Leeuwen. Na het uitkomen van het boek Critical Alignment Yoga in 2009, (nieuwe herziene versie 2012) is het een snelgroeiende yogastijl in Nederland. De afgelopen jaren zijn er honderden docenten opgeleid die de methode aanbieden in bestaande scholen en CAY wordt ook binnen verschillende yogastijlen toegepast.

Kenmerkend voor de werkwijze van Gert van Leeuwen is zijn sterke onderbouwing van het begrip alignment. Goede alignment wil zeggen dat je je lichaam weer vrij en zonder spanning kan leren bewegen in samenwerking met de zwaartekracht. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren op een passieve manier doormiddel van hulpmiddelen (stripje, rolletje, boogje en hoofdstandbankje) die het mogelijk maken om kleine delen van het lichaam te isoleren, maar de zwaartekracht wordt ook toegepast als het lichaam actief in beweging is. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. De bewegingsketens die van Leeuwen heeft ontwikkeld zijn bot verbindingen. Aan de achterkant van de wervelkolom wordt het lichaamsgewicht en de arbeid die wij verrichten, via de zwaartekracht, afgevoerd naar het bekken en de benen zodat de inspanning van het leven het lichaam ook weer kan verlaten en daarom geen sporen achterlaat.
Critical Alignment stelt dat je met elf van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen uit eigen ervaring wel kent: door spanning en stress worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting, enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van bewegen beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Gert van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit kan op therapeutisch niveau maar ook binnen de gewone yogalessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten (houdingsspieren): het lichaam krijgt er weer een krachtsysteem bij, wat jarenlang door spanning onderdrukt is geweest. Als de skeletdelen weer gaan samenwerken kan de voorkant van het lichaam, de borst en de buik, zich weer ontspannen en kan de ademhaling zo gecoördineerd worden dat opkomende stress tijdig herkend wordt en voorkomen kan worden.

De spanning in het lichaam komt voort uit de sociale interactie en trauma’s in het leven. Onbewuste spanningen in onze vroege jeugd hebben er voor gezorgd dat er beelden van onveiligheid in ons brein liggen opgeslagen die nog steeds gebruikt worden in het scannen van onze omgeving. Wanneer een situatie als onveilig of bedreigend wordt gezien dan scheidt het brein stress hormonen af die onze spierspanning verhogen, de bloeddruk verhoogt, het hart gaat sneller kloppen en de ademhaling veranderd. De ademhaling is daardoor structureel door chronische stress gespannen waardoor de gevoeligheid in het lichaam verdwenen kan zijn. De ademhaling is ook de drager van positieve “interne” gevoelens, die in het lichaam ervaren kunnen worden. Gevoelens van bijvoorbeeld ruimte, rust, lichtheid en kracht komen voort uit het lichaam, ze zijn onze ‘binnenwereld’ en vormen de basis van ons emotionele huishouden. In plaats van slachtoffer te worden van de spanningen om je heen, of in de les met bijvoorbeeld de stijfheid in je hamstrings, kun je er ook licht vanuit je eigen rust naar leren kijken en door in je eigen kracht te blijven staan.
Die ervaringen maken het denken stil en kunnen we leren om vanuit beeldvorming beweging aan te sturen in plaats vanuit wilskracht. Beelden omvatten het hele lichaam terwijl wilskracht zich slechts op een bepaald lichaamsdeel kan richten. Het oefenen wordt meditatief als het geheel wordt waargenomen zonder angst, wat wil zeggen dat het verstilde denken deze complexe samenhang van botten, spieren, ademhaling en positieve, verbindende gevoelens als een groeiend bewustzijn kan waarnemen zodat het een alternatief wordt tegen de gevolgen die door stress ons handelen bepalen. Je leert in de lessen dat je het conflict met de spanning in je lichaam (pijn) aan kunt gaan door de positieve verbindende gevoelens in je lichaam te ervaren in plaats door te vluchten te vechten of te bevriezen.

Op deze manier kunnen we zonder dwang door onze lichamelijke en psychische angsten heen bewegen en ontstaan er gevoelens van kracht en onafhankelijkheid die voortkomen uit het lichaam. Als de relatie met je lichaam warm is en je je lichaam kunt vertrouwen dan voelt het alsof je met je lichaam samenwerkt in plaats van het te vergeten als we aan het werk zijn of erin te verharden door middel van sport. Het gevoel van welbevinden wat voortkomt uit die warme, vertrouwde relatie is de basis van het zelfhelend mechanisme van het lichaam wat we ook kennen als het placebo-effect.

Een cursist uit de basistraining schrijft aan Gert: ‘Dank voor het vinden van een taal die rechtstreeks tot het LICHAAM spreekt, die verbindende taal heeft de wereld nodig!’

 

 
Gert van Leeuwen is grondlegger van de Critical Alignment methode, oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut te Amsterdam. Gert heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals ‘Yoga in beweging, kracht en ontspanning in balans’ (2000), ‘Stop RSI, een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt’ (2001). In april 2009 is zijn boek YOGA Critical Alignement uitgekomen. (Tweede herziene druk 2012). Informatie over het boek in de shop.
 

DE VERNIEUWDE CRITICAL ALIGNMENT YOGA OPLEIDING

De opleiding Critical Alignment Yoga (CAY)sluit aan op de internationale opleiding, waarbij het volgen van CAY-lessen is geïntegreerd in de opleiding. Je doet ook leservaring op. Om leservaring meer aandacht te geven is het nu ook voor leerlingen die ver buiten Amsterdam wonen mogelijk om CAY-lessen bij jou in de buurt te volgen omdat CAY, door alle bijscholingen, inmiddels een behoorlijke landelijke dekking heeft.

De opleiding bestaat uit 16 weekends en is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die CAY willen integreren in hun lesgeven.

 

De inhoud van de weekends ziet er als volgt uit (onder voorbehoud)

1. Introductie CAY
2. Verbindingen I
3. Verbindingen II
4. Vooroverbuigingen
5. Achteroverbuigingen
6. Draaiingen
7. Staande houdingen
8. Omgekeerde houdingen

Zomerstop – yogaweken in Frankrijk

9. Filosofie
10. Lesgeven aan ouderen
11. Serie-lessen
12. Inleiding didactiek
13. Lesgeven I
14. Lesgeven II
15. Lesopbouw
16. Afronding plus certificaat uitreiking

Docenten opleiding
Gert van Leeuwen, Jacoline Norden, Philippe Boekstal, Eliza van der Kroon, Anne-Mart Prins en Sigrid Stam.
 

Indeling van de weekends

Zaterdag
11.00 – 12.30 uur Yogales I die aansluit op het thema van het weekend
13.30 – 17.00 uur Lerarenles

Zondag
10.00 – 11.30 uur Yogales II die aansluit op het thema van het weekend
12.00 – 13.00 uur Lerarenles
13.00 – 14.00 uur lunch
14.00 – 17.00 uur lerarenles

Na het eerste jaar wordt er in Narthiac (Frankrijk) een intensieve yogaweek gegeven. Deelnemers van het eerste jaar wordt sterk aanbevolen hieraan deel te nemen. Alle onderdelen van het vak komen hier in één week bij elkaar wat leidt tot een ervaring die door het volgen van de wekelijkse lessen niet opgebouwd kan worden.

 
 
 
 
 

Praktische informatie

De opleiding wordt, verdeeld over 2 jaar, steeds aangeboden in een serie van 8 weekends  in voor- en najaar. 
Als je lid bent van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en elders al een yogaopleiding hebt voltooid, dan mag je voor deze opleiding 60 bijscholingspunten rekenen.

Kosten

Kosten: per jaar (8 weekends) € 2.200 excl. 21% btw (incl. btw € 2.662)
.
Totale kosten van de opleiding  (16 weekends) € 4.400 excl. 21% btw (incl. btw € 5.324).
Inbegrepen is het boek Critical Alignment Yoga door Gert van Leeuwen en een oefenstrip.
Bij inschrijving wordt een aanbetaling van € 200 gevraagd. 

Aantal deelnemers

Minimaal 15, maximaal 22.

Data 2020 – 2021

2020: 5/6 september; 3/4 oktober; 31 oktober/1 november; 12/13 december.
2021: 23/24 januari; 6/7 maart; 10/11 april; 5/6 juni.

Zomerweek Narthiac, Frankrijk

Nog nader in te vullen.

Critical Alignment Therapie opleiding

Als de lerarenopleiding met succes is afgerond kan men deelnemen aan de Critical Alignment Therapie opleiding.
Let op: Deelname aan deze opleiding is uitsluitend mogelijk voor yogadocenten die de Critical Alignment Yoga-opleiding hebben gevolgd onder leiding van Gert van Leeuwen.

Locatie

Critical Aligment Yoga en Therapie Instituut, Blankenstraat 166, 1018 SG Amsterdam.
 

Verdiepingsweekenden CAY therapie

Deze verdiepingsweekenden zijn bedoeld als begeleiding van Yogadocenten die individuele Critical Alignment Therapie geven. Vragen uit de praktijk en diverse onderwerpen worden uitgediept en besproken.
Meer informatie vindt je hier.

 
 
 
 
 

Organisatie en informatie

De organisatie van de opleiding in Nederland/Amsterdam wordt verzorgd door Lea Vos. Op de website van  Centrum Zweiersdal vindt je meer informatie.
Heb je vragen over deze opleiding? Stuur dan een e-mail aan cay@zweiersdalbijscholingen.nl.
 

Aanmelding

Ga naar het aanmeldingsformulier op de website van Centrum Zweiersdal