Meditatie

Ontspanning en ruimte

Voor meditatie is een onderwerp nodig waar de aandacht op gericht kan worden. In sommige tradities worden daarvoor kleuren, klanken, mantra’s of voorwerpen en afbeeldingen gebruikt. In Critical Alignment zijn de begrippen ontspanning en ruimte essentieel want zij fungeren als kernbegrippen waarop gemediteerd wordt. Het doel van dit soort meditatie is om de abstracte (cognitieve) betekenis van deze woorden om te zetten naar de ervaring van ontspanning en ruimte.

Ervaren

Om te kunnen ervaren moeten we van het hoofd afdalen naar ons lichaam. Het lichaam is uitstekend in staat om deze ervaringen te produceren. Denk maar eens aan gevoelens van ruimte die wij ervaren tijdens een wandeling door het bos, kijkend naar een sterrenhemel of wanneer we uitkijken over de oceaan. Dit soort ervaringen beleven wij niet met ons hoofd maar met ons lichaam, we ademen ze in.
Tijdens meditatie worden dit soort ervaringen van binnenuit aangestuurd in een verstilde zitpositie.

Het lichaam moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Een ingezakte houding kan waarschijnlijk wel gevoelens van ontspanning produceren maar zal zeker geen ruimte uitstralen. Dit soort ontspanning zal meestal leiden tot een droomtoestand of slaap.
  • Een té doorgestrekt lichaam is wel actief maar die activiteit zal niet ondersteund worden door gevoelens van ontspanning. Het lichaam dreigt dan te verharden wat meestal leidt tot mentale onrust.

Ervaring van ruimte

Een belangrijk doel tijdens Critical Alignment meditatie is het lichaam zo in balans te brengen dat de ervaring van ontspanning (het core en buikgebied) het bewustzijn van ruimte en lichtheid (de hartstreek) ondersteund. Wanneer we in staat zijn hierin de juiste balans te vinden zal het lichaam zich  dieper kunnen ontspannen en zal de ervaring van ruimte  groter worden om de basis te vormen voor steeds hogere vormen van een meditatief bewustzijn.

 
 
 
 

 

Tijd en locatie

De meditatieles wordt gegeven op donderdagavond van 17.30 uur tot 19.15 uur in Yogastudio A, Blankenstraat 166