Introductie

Het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut

Yoga wordt steeds meer geassocieerd met een degelijke methode om op een gezonde manier om te gaan met spanning en stress. Gert van Leeuwen – oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie instituut (het voormalige Bharata Yoga) – heeft daar op zijn eigen wijze aan bijgedragen door het schrijven van twee boeken: “Yoga in beweging” kracht en ontspanning in balans (2000) “Stop RSI” een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt (2001) en het maken van een videoband “Yoga in Beweging” (2000). In april 2009 is zijn nieuwe boek YOGA Critical Alignment uitgekomen.

Kenmerkend voor zijn werkwijze is de manier waarop hij met de alignment van het lichaam omgaat. Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren niet vanuit een statische werkwijze, zoals bijvoorbeeld acupunctuur, manuele therapieƫn of massage dat doen, maar vanuit het perspectief van beweging.

Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. Critical Alignment stelt dat je met 11 van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen wel uit eigen ervaring kent: bovenruggen worden krom, schouders stijf, onderruggen worden gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van beweging beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Onderzoek

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft een onderzoeksopzet gemaakt voor de Critical Alignment methode.Van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit gebeurt, binnen dit instituut, op therapeutisch niveau met mensen die klachten hebben, maar ook in de gewone yoga lessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat je je lichaam, ook als je aan het werk bent, weer als ontspannen en licht kunt ervaren.

Dat deze werkwijze zijn vruchten afwerpt blijkt uit het succes van het boek “Stop RSI” (tweede druk mei 2001), waarin een oefensysteem staat beschreven wat zeer toepasbaar is voor veel klachten aan het bewegingsapparaat en de toenemende interesse uit het buitenland.