NB-Gert_Over_Yoga-04-Luister_niet_naar_je_lichaam
26/11/2013

Gert over yoga – Luister nooit naar je lichaam

Wanneer we yoga beoefenen bewegen we van beginpositie A naar eindhouding B. Eindhoudingen zijn enorm belangrijk geworden in de yogawereld. Je ziet ze overal afgebeeld, in tijdschriften, in boeken, op websites van yogasterren, op Youtubefilmpjes enzovoorts. De een overtreft de ander en er zijn zelfs yogakampioenschappen. Tijdens mijn workshops en (bij)scholingstrajecten in binnen- en buitenland kom ik in aanraking met veel yogavormen en het valt mij op dat de instructies om op plek B te arriveren vaak, om het maar zacht te zeggen, wat kort door de bocht zijn. De yoga-TomTom brengt ons ‘smooth & easy’ op het gewenste adres.

Ik heb een tijdje les gegeven aan Olympische roeiers, de heren 8. Zij hadden al eens eerder yogales gekregen van een flexibele instructrice die de regels van het spel volgens het boekje uitlegde. Frustratie alom want hoe kun je je hamstrings strekken, wanneer je rug niet eens in staat is om deze aan te sturen?

Het leven is veeleisend en dat laat zijn sporen achter. Kijk maar om je heen: we beginnen allemaal recht en vrijwel iedereen eindigt aan het eind van zijn leven voorovergebogen. Ons skelet transformeert. Bij de een wat meer dan de ander maar overal in de wereld volgt de mensheid ditzelfde patroon. En de gevolgen van die chronische spanningen zijn verschrikkelijk, dat weet iedereen: rugpijnen, klachten in schouders, nek, heupen en benen. Kijk daarnaast hoe het ons gevoelsleven beïnvloedt: we ontwikkelen angsten, somberheid, burn-out en depressie. Laten we allereerst dus vooral niet doen alsof we met iets simpels te maken hebben.

Als yoga iets kan betekenen in het oplossen van al die structurele spanningen, dan kun je daar niet eenvoudig je TomTom op loslaten, daar zijn ze veel te complex voor. Een TomTom werkt goed wanneer er geen files zijn, geen omleidingen, en wanneer er geen wegen zijn verdwenen. Laatst, toen ik tijdens de grote storm door de stad reed had ik niets aan mijn navigatiesysteem omdat er overal omgewaaide bomen op de weg lagen. In ons lichaam stikt het van de opgebroken wegen, omleidingen en doodlopende straten. Sommige delen van ons lichaam zijn zo ongevoelig geworden dat hele stadswijken uit ons bewustzijn zijn weggevaagd. Probeer jezelf dan maar eens richting te geven. ‘Luister naar je lichaam’, wordt er vaak gezegd. Ik zou dat maar niet doen, omdat je lichaam totaal niet meewerkt in het volgen van de juiste route. Het lichaam beweegt in het gewone leven voortdurend daaromheen. En dat gebeurd in de yogales op exact dezelfde manier, ik zie het overal gebeuren. Dus alsjeblieft, luister nooit naar je lichaam – was het maar zo simpel!

Het is een enorme toer om zicht te krijgen op de wanorde binnenin ons. Er is degelijke kennis voor nodig om in staat te zijn juist niet naar je lichaam te luisteren, om tegen de wil van je lichaam in je spanningen te isoleren en deze boven water te krijgen voordat je in eindhouding B bent. Wanneer je daar dan bent, kom je oog in oog te staan met die spanningen en kun je leren kijken vanuit een ander perspectief. Een perspectief waarin de spanningen kunnen oplossen. Pas wanneer je daar bent, kun je gaan luisteren naar je lichaam. Als je er echter omheen beweegt of er simpelweg niet bij kunt komen, blijft het vuur van je spanningen op de achtergrond branden, zelfs als het plaatje van de eindhouding er leuk uitziet.

Gert van Leeuwen