Lerarenopleiding


 

Nieuwe opleiding Critical Alignment Yoga

Critical Alignment Yoga (CAY) is opgericht door Gert van Leeuwen. Na het uitkomen van het boek Critical Alignment Yoga in 2009, (nieuwe herziene versie 2012) is het een snelgroeiende yogastijl in Nederland. De afgelopen jaren zijn er honderden docenten opgeleid die de methode aanbieden in bestaande scholen en CAY wordt ook binnen verschillende yogastijlen toegepast.

Kenmerkend voor de werkwijze van Gert van Leeuwen is zijn sterke onderbouwing van het begrip alignment. Goede alignment wil zeggen dat je je lichaam weer vrij en zonder spanning kan leren bewegen in samenwerking met de zwaartekracht. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren op een passieve manier doormiddel van hulpmiddelen (stripje, rolletje, boogje en hoofdstandbankje) die het mogelijk maken om kleine delen van het lichaam te isoleren, maar de zwaartekracht wordt ook toegepast als het lichaam actief in beweging is. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. De bewegingsketens die van Leeuwen heeft ontwikkeld zijn bot verbindingen. Aan de achterkant van de wervelkolom wordt het lichaamsgewicht en de arbeid die wij verrichten, via de zwaartekracht, afgevoerd naar het bekken en de benen zodat de inspanning van het leven het lichaam ook weer kan verlaten en daarom geen sporen achterlaat.
Critical Alignment stelt dat je met elf van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen uit eigen ervaring wel kent: door spanning en stress worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting, enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van bewegen beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Gert van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit kan op therapeutisch niveau maar ook binnen de gewone yogalessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten (houdingsspieren): het lichaam krijgt weer een krachtsysteem bij, wat jarenlang door spanning onderdrukt is geweest. Als de skeletdelen weer gaan samenwerken kan de voorkant van het lichaam, de borst en de buik zich weer ontspannen en kan de ademhaling zo gecoördineerd worden dat opkomende stress tijdig herkend wordt en voorkomen kan worden.

De ademhaling is vaak door chronische stress gespannen waardoor de gevoeligheid ervan verdwenen kan zijn. Zij is namelijk ook de drager van interne gevoelens, die in het lichaam ervaren kunnen worden. Gevoelens van bijvoorbeeld ruimte, rust, lichtheid en kracht komen voort uit het lichaam, onze ‘binnenwereld’ en vormen de basis van ons emotionele huishouden. In plaats van slachtoffer te worden van de spanningen om je heen kun je er ook licht vanuit je eigen rust naar kijken door in je eigen kracht te blijven staan.
Die ervaringen maken het denken stil en kunnen we leren om vanuit beeldvorming beweging aan te sturen in plaats vanuit wilskracht. Beelden omvatten het hele lichaam terwijl wilskracht zich slechts op een bepaald lichaamsdeel kan richten. Het oefenen wordt meditatief als het geheel wordt waargenomen, wat wil zeggen dat het verstilde denken deze complexe samenhang van botten, spieren, ademhaling en positieve, verbindende gevoelens als een groeiend bewustzijn kan waarnemen.

Op deze manier kunnen we zonder dwang door onze lichamelijke en psychische angsten heen bewegen en ontstaan er gevoelens van kracht en onafhankelijkheid die voortkomen uit het lichaam. Als de relatie met je lichaam warm is en je je lichaam kunt vertrouwen dan voelt het alsof je met je lichaam samenwerkt in plaats van het te vergeten als we aan het werk zijn of erin te verharden door middel van sport. Het gevoel van welbevinden wat voortkomt uit die warme, vertrouwde relatie is de basis van het zelfhelend mechanisme van het lichaam wat we ook kennen als het placebo-effect.

 

 
Gert van Leeuwen is grondlegger van de Critical Alignment methode, oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut te Amsterdam. Gert heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals ‘Yoga in beweging, kracht en ontspanning in balans’ (2000), ‘Stop RSI, een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt’ (2001). In april 2009 is zijn boek YOGA Critical Alignment uitgekomen. (Tweede herziene druk 2012).
 

Opleidingsmogelijkheden tot nu toe

Tot op heden (voorjaar 2018) waren er diverse mogelijkheden om opgeleid te worden tot Critical Alignment Yoga (CAY) docent:

A.
De drie en een halfjarige opleiding tot Critical Alignment Yoga docent (CAY). Deze opleiding was vooral toegankelijk voor leerlingen in en rondom Amsterdam omdat het volgen van CAY-lessen een vereiste was. Qua reistijd was dat een hele opgave voor leerlingen die ver buiten Amsterdam woonden;

B.
Een aanbod van bijscholingsmodules (12 weekends) bestemd voor yogadocenten uit verschillende stijlen die CAY willen integreren in hun lesgeven; *)

C.
En een aanbod in het buitenland onder andere in Canada, Maleisië en Rusland, waar jarenlang scholing wordt gegeven op een manier die afwijkt van de huidige opleiding in Amsterdam.

*) De opleidingsmogelijkheden a. en b. komen te vervallen met het aanbod van de
‘Nieuwe opleiding Critical Alignment Yoga opleiding’.

 
 
 
 
 

DE VERNIEUWDE CRITICAL ALIGNMENT YOGA OPLEIDING

In september 2018 start er een Critical Alignment Yoga (CAY) opleiding die aansluit op de internationale opleiding. Het verschil is echter dat het volgen van CAY-lessen is geïntegreerd in de opleiding. Je doet ook leservaring op. Om leservaring meer aandacht te geven is het nu ook voor leerlingen die ver buiten Amsterdam wonen mogelijk om CAY-lessen bij jou in de buurt te volgen omdat CAY, door alle bijscholing, inmiddels een behoorlijke landelijke dekking heeft.

De opleiding bestaat uit 16 weekends en is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die CAY willen integreren in hun lesgeven.

 

De inhoud van de weekends ziet er als volgt uit (onder voorbehoud)

1. Introductie CAY – Gert van Leeuwen
2. Verbindingen I – Gert van Leeuwen
3. Verbindingen II – Gert van Leeuwen
4. Voorover buigingen – Gert van Leeuwen
5. Achterover buigingen – Gert van Leeuwen
6. Draaiingen – Gert van Leeuwen
7. Staande houdingen – Gert van Leeuwen
8. Omgekeerde houdingen – Gert van Leeuwen

Zomerstop – yogaweken in Frankrijk

9. Filosofie – Gert van Leeuwen/Philippe Boekstal
10. Lesgeven aan ouderen – Jacoline Norden
11. Serie lessen – Eliza van der Kroon
12. Inleiding didactiek – Gert van Leeuwen
13. Lesgeven I – Gert van Leeuwen
14. Lesgeven II – Gert van Leeuwen
15. Lesopbouw – Jacoline Norden
16. Afronding plus certificaat uitreiking – Gert van Leeuwen

 

Indeling van de weekends

Zaterdag
11.00 – 12.30 uur Yogales I die aansluit op het thema van het weekend
13.30 – 17.00 uur Lerarenles

Zondag
10.00 – 11.30 uur Yogales II die aansluit op het thema van het weekend
12.00 – 13.00 uur Lerarenles
13.00 – 14.00 uur lunch
14.00 – 17.00 uur lerarenles

Na het eerste jaar wordt er in Narthiac (Frankrijk) een intensieve yogaweek gegeven. Deelnemers van het eerste jaar wordt sterk aanbevolen hieraan deel te nemen. Alle onderdelen van het vak komen hier in één week bij elkaar wat leidt tot een ervaring die door het volgen van de wekelijkse lessen niet opgebouwd kan worden.

 
 
 
 
 

Praktische informatie

De opleiding wordt, verdeeld over 2 jaar, steeds in een serie van 8 weekends in voor- en najaar.
 

Data eerste jaar

1. 24 en 25 november
2. 8 en 9 december 2018
3. 5 en 6 januari
4. 2 en 3 februari
5. 9 en 10 maart
6. 11 en 12 mei
7. 8 en 9 juni
8. 6 en 7 juli 2019

De data voor het najaar 2019 en voorjaar 2020 worden in de loop van het eerste jaar bekend gemaakt.
 

Kosten

Kosten: per jaar, (8 weekends) € 2.200 excl. 21% btw.( totaal € 2.662)
Totale kosten van de opleiding (16 weekends) € 4.400 excl. 21% btw. (totaal € 5.324)
Inbegrepen is het boek Critical Alignment Yoga door Gert van Leeuwen en een oefenstrip.
 

Locatie

Critical Aligment Yoga en Therapie Instituut, Blankenstraat 166, 1018 SG Amsterdam.

 

Organisatie, informatie en opgave

De organisatie van de opleiding in Nederland/Amsterdam wordt verzorgd door Lea Vos van Centrum Zweiersdal.
Ga voor aanmelding naar de  website van Centrum Zweiersdal