NB-Zita-St_Petersburg
12/06/2015

St. Petersburg omarmt Critical Alignment & Sport!

In mei 2015 heb ik masterclasses mogen verzorgen in St. Petersburg (RU), o.a. aan sportcoaches en vertegenwoordigers van de Sportbond van St. Peterburg. Vier dagen lang hebben de deelnemers tijdens de 3 uur durende lessen de Critical Alignment-methode ondervonden en ontdekten zij het bevrijdende effect hiervan voor hun eigen sportbeoefening.

Door Zita van Wees

Waarom Critical Alignment in Sport?

Tijdens de sportbeoefening nemen sporters voorkeurshoudingen uit het dagelijkse leven mee. Dit kan bijvoorbeeld een verstijving van de onderrug of spanning in het nek- en schoudergebied zijn. Deze voorkeurshoudingen ontstaan door onze eenzijdige, vaak statische belasting van het lichaam (denk aan het vele zitten) en het opbouwen van mentale en fysieke dagelijkse spanningen en stress. Uiteindelijk wordt het skelet hierdoor minder mobiel.

Een ander component waar specifiek sporters mee te maken hebben is de eenzijdige trainingsbelasting, waardoor veelgebruikte spiergroepen niet alleen sterker, maar ook stijver worden. De diepliggende houdingsspieren, die het skelet normaliter in de vrije beweging ondersteunen, worden door de stijve spieren juist zwakker, waardoor het lichaam in zijn diepste structuur (houdingsspieren) verstijfd en vastloopt in de vrije beweging van het skelet. Het gevolg zijn compensatiebewegingen in andere lichaamsdelen, die de klappen van de sportbeoefening moeten opvangen. En dat kan een behoorlijke impact hebben! Ben je bijvoorbeeld hardloper, dan vangt je lichaam bij elke stap die je zet 2-3 keer het lichaamsgewicht op. Is in deze situatie je onderrug verstijfd, dan zullen de klappen van elke stap opvangen moeten worden in het bekken, knieën en enkels, die de verstijving van de onderrug moeten compenseren. Ongemak, pijn en blessures liggen dan op de loer, wat voor de enthousiaste sportbeoefenaar funest is. Wie wil er nou door een blessure moeten stoppen met zijn/haar favoriete sport?

Dat blessures een groot probleem is bij professionele sporters-in-spe, lijkt evident. De focus van de CA masterclasses in St. Petersburg lag dan ook in het gezamenlijk onderzoek naar hoe de CA-methode bestaande voorkeurshoudingen en spanningen boven water kon halen en deze vervolgens kon neutraliseren. Vervolgens werkten we aan een diepe nieuwe kracht van de houdingsspieren. Met de vrijere bewegingsmogelijkheden na de CAY oefeningen kan het lichaam dan tijdens de sportbeoefening komen tot een ontspannen en voelbaar lichtere bewegingen, vanuit de diepe kracht van de houdingsspieren wordt gedragen, in plaats vanuit een spanningsstructuur en compensatiebewegingen.

Met gebruik van de CA-methode kunnen sporters een ingang krijgen naar sportbewegingen waarin geen restspanning ontstaat, blessures worden voorkomen, het sporter lichter en vrijer wordt ervaren en uiteindelijk de sportprestaties zelfs kunnen verbeteren.

CAY Pilot Project

Vanaf juni 2015 ‘CAY pilot project’ van start bij 3 sportscholen in St. Petersburg. Het enthousiasme bij de deelnemers was zo groot, dat drie professionele sportscholen (hardlopen, voetbal en volleybal) de komende maanden de CA-methode gaan introduceren in hun trainingen. De CA lessen worden begeleid door Tatiana Korzeenok, een professionele in Nederland CA-geschoolde yogadocent. Uiteraard houden wij (Gert en het docententeam uit Amsterdam) met enthousiasme de ontwikkelingen in St Petersburg in de gaten en bieden wij waar nodig ondersteuning en begeleiding.

 
 
 
 
Ik ben enorm blij en trots te zien dat CA in de professionele Russische sportwereld wordt omarmt!